1907 ÜNİFEB

Avrupa’nın dört bir yanından yüz binlerce taraftardan UEFA’ya Açık Mektup

18 ülkeden 100’e yakın ulusal taraftar birliği UEFA’ya ırkçılık hakkındaki disiplin politikasını gözden geçirmesi için çağrıda bulunuyor.

Avrupa kulüp müsabakalarının gelecek turunun başlamasıyla, Dinamo Kiev Manchester City ile oynacağı Şampiyonlar Ligi maçında seyircisiz oynama cezasına çarptırılmıştı. Manchester City  taraftarları için eleme turunda Dinamo Kiev eşleşmesiyle iki yıl üst üste bir Şampiyonlar Ligi maçı kapalı kapılar ardında olacakı. Şimdi UEFA şaşırtıcı bir şekilde kararını değiştirerek maçın seyircili olacağını açıkladı.

Avrupa’nın 18 ülkesinden 100.000 futbol taraftarını temsil eden 100’e yakın ulusal futbol taraftarları birliği, milli takım taraftar organizasyonları ve kulüp taraftar grupları, UEFA yürütme komitesi üyelerine ortak bildiri yayınladı. Bu yüzden taraftar grupları, UEFA’nın ırkçı eylemler için uygulanan toplu ceza politikasının kapsamlı bir değerlendirmeden geçmesi ve özellikle masum deplasman taraftarlarının dışarıda bırakan düzenlemelerin derhal iptal edilmesi için çağrıda bulunuyorlar. Taraftar grupları bu konudaki karar değişikliğini doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyor ancak bu durum UEFA’nın taraftarların ırkçı davranışları hakkındaki disiplin yönetmeliklerinde bir sorun olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Diğer imzalarla birlikte, Avrupa Futbol Taraftarları Ağı (FSE) Komitesi / 1907 ÜNİFEB olarak bu girişimi gönülden destekliyoruz. Açık mektup ve imza listesini aşağıda bulabilirsiniz.

 UEFA Yürütme Komitesinin değerli üyeleri,

 Bizler buradan ciddi endişelerimizi vurgulamak ve UEFA’ya taraftarların ırkçı veya diğer ayrımcı hareketlerine karşı uygulanan disiplin politikasını gözden geçirme çağrısı yapmak için Avrupa’nın dört bir yanından sizlere sesleniyoruz.

 Önceden belirtilmelidir ki bu açık mektuba imza atanlar UEFA’nın ırkçılıkla ilgili uyguladığı “sıfır tolerans politikası”nı açıkça hoş karşılamaktadır. İmza atan taraftar grupları ve UEFA, birbirimize saygı duymanın oyunumuzun çekirdek değerlerinin ayrılmaz parçası olması gerektiğinin ve bunun saha içindeki ve dışındaki bütün aktörlere uygulanması gerektiği konusunda birleşmiş durumda.

 Taraftarların ırkçı davranışlarından dolayı uygulanan “maçların seyircisiz oynanması” gibi cezalar nedeniyle azınlık bir grubun aşağılık hareketleri nedeniyle taraftarların büyük bir çoğunluğunun ceza alması, bu sert tedbirlerden etkilenen masum taraftarlara büyük bir saygısızlık olduğunu göstermektedir. Özellikle yanlış bir şey yapmamış ve çoktan yolculuk biletlerini almış deplasman taraftarları, UEFA tarafından farklı bir kulübe tamamen farklı taraftarların davranışları yüzünden uygulanan yaptırımlardan dolayı en büyük bedeli ödemektedirler.

 Çoğunlukla küçük bir grubun saygısız ve kabul edilemez davranışlarına bütün topluluğa saygısızlık ederek yaptırım uygulanması UEFA’nın ırkçılığa karşı taahhütlerinin güvenilirliğini büyük riske atıyor. Futbolda ayrımcılığa karşı mücadelede UEFA’nın en büyük ve en önemli müttefiği olabilecek “oyunun can damarı” olarak nitelendirilen futbol taraftarları sadece sorunun temel problemi olarak görülmektedir.

 Bizler, bu arka planın aksine, oyunun önemli bir parçası olan taraftarlara saygı duyan ayrımcılığın azalmasına yardımcı olabilecek inandırıcı ve sürdürülebilir bir sistem olması için ilgili düzenlemeleri değiştirmeniz için ısrarcıyız. Hepimiz mevcut sistem tarafından tetiklenen ve resmi rakamlarla belirtilen taraftarlar arasındaki olumlu bağlılığın zayıflamasından ve yıkıcı davranışların gelişmesinin desteklenmesinden ziyade taraftarların yapıcı davranışlarının teşvik edilmesini istemeliyiz.

 2015 yılında Avrupa Futbol Taraftarları Ağı (FSE) tarafından Belfast’ta düzenlenen Avrupa Futbol Taraftarları Kongresi’nde taraftarlar mevcut toplu yaptırım sisteminin aslında sadece masum taraftarların cezalandırılmasına yol açmadığını birçok somut örnek ile gösterdi. Ayrıca bu sistem arzu edilen ırkçılığın ortadan kaldırılması ve kulüplerin taraftarlarının da yardımıyla en iyi şekilde sürdürülebilir eylemler yapmaya zorlanması hedeflerine ULAŞMAZ.

 Özellikle ilk etapta kulüpler içindeki “olağan şüpheliler” için düzenlemelerin ağırlaştırılması üç ana biçimde tepkiye neden oldu:

  1. Gerçek problem kabul etmeyerek aracıyı (ırkçılığa karşı olayları gözlemleyen gözlemciler veya tribünlerde ırkçılığa karşı faaliyet gösteren taraftar grupları) veya UEFA’yı aleni karalamalarla suçladılar.

– bu yarışa katılmaktan mutlu olan ırkçı failler güçlendi

  1. Birçoğu taraftarlarının ilgili (ırkçı) bölümlerinin lig maçlarındaki ayrıcalıklarını arttırarak Avrupa maçlarında “olay çıkarmamaları” için onlarla gizli anlaşmalar yapmayı denedi.

diğer taraftarları marjinalleştirirken ırkçı failler kulübe yakınlaşarak güçlendi

  1. Kulüpler taraftarları stadyumun farklı bölümlerine yerleştirdi ve taraftarlar tarafından organize edilmiş gibi göstererek ırkçılığa karşı göz boyayıcı aktiviteler ayarladı.

– ırkçılar hala stadyumlarda ve ırkçı eylemlerde bulunuyorlar, sadece tribündeki yerleri değişti – ırkçı olmayan/ırkçılığa karşı olan taraftarlar kendi aktivitelerini başlatmak için güvenli ve güçlendirilmiş hissetmiyorlar

 Kulüpler hemen hemen hiçbir zaman ırkçılığa karşı dik durmadı ve taraftarların ayrımcılığa karşı mücadeleye karşı olmayan ve hatta bu mücadeleyi desteklemek isteyen, ırkçı olmayan ve devamlılığı olan büyük taraftar kitlelerini güçlendirebilecek ırkçılığa karşı uzun vadeli güvenilir eylem planları uygulamadı. Bunun yerine bu taraftar kitleleri ırkçı failler ile birlikte potansiyel tehlike olarak, ırkçı gruplar tarafından korkutulmuş ve hatta ırkçı eylemlerde kurban olmuş olmaları ihtimali gözardı edilerek defalarca cezalandırıldı.

 Bunun bir sonucu olarak, birçok taraftar organizasyonu Avrupa müsabakalarında mücadele eden kulüplerden çok sayıda taraftar grubunun desteklediği “Taraftarlara Saygı!” kampanyasını başlattı. Bugün, yedi ülkeden yaklaşık 20 kulüpten ırkçı olmayan/ırkçılığa karşı taraftar grupları bu girişimi destekliyor. UEFA tarafından taraftar meselelerinde muhatap olarak resmen tanınan Avrupa’nın taraftar birliği Avrupa Futbol Taraftarları Ağı (FSE) konuyla ilgili UEFA temsilcileriyle birkaç görüşme gerçekleştirdi ve Avrupa genelinde en iyi uygulama örneklerine ve bilimsel kanıtlara dayanan mevcut sistemi tamamlayıcı veya mevcut sisteme alternative birkaç teklif sundu.

 Şimdiye kadar, UEFA dinlemeye istekli değildi ve sadece seyircisiz oynanan maçlarda sponsorların giriş hakkının kaldırılmasını kabul etti… ama birkaç sene içinde mevcut kontratları bittikten sonra geçerli olmak üzere.

 Biz futbolun sosyal sorumluluğuna, hatta bu önemli alanda futbolu yöneten organların televizyon veya daha geniş kitleler için tozpembe veya yüzeysel imaj yaratmanın ötesine geçip doğrudan kulüp düzeyinde futboldaki ayrımcılık problemini ortadan kaldırmaya yönelik sürdürülebilir bir katkı yapmaları gerekliliğine inanıyoruz.

 Farklı ülkelerden tecrübelerimiz, taraftar davranışlarındaki bu sürdürülebilir gelişimin sadece taraftarlarla işbirliği içerisinde olmakla elde edilebileceğini göstermektedir. Mevcut sistem ırkçılığa karşı mücadeleyi arttırmak için tasarlandı ancak bundan ziyade bütün taraftarlara karşı bir mücadele olarak görülüyor.

 Bu mektubun destekçileri, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı olan, UEFA’yı bu ruha, ayrımcılığa ve diğer kabul edilemez davranışlara karşı birlikte mücadele etmeye davet eden taraftar grupları ve ulusal taraftar birlikleridir. Biz UEFA’yı toplu cezalandırma politikasını gözden geçirmeye ve özellikle cezalandırılan davranışla hiçbir ilgisi olmayan deplasman taraftarlarının apaçık bir adaletsizlik ile cezanladırmayı ortadan kaldırılmaya çağırıyoruz.

 Bir sonraki adım olarak, ırkçılığı sadece resimlerde veya Avrupa maçlarındaki televizyon görüntülerinde ortadan kaldıracak değil aynı zamanda stadyumlardaki insanların kafasında olumlu değişimleri tetikleyebilecek taraftarlarla yakın istişareler ile etkili stratejiler geliştirilmelidir.

 En kısa zamanda cevabınızı duymayı bekliyoruz.

Avrupa Futbol Taraftarları Ağı (FSE) Komite Üyeleri

TARAFTARLARA SAYGI! Kampayası Destekçileri

ULUSAL VE BÖLGESEL TARAFTAR BİRLİKLERİ:

 Fußballfans gegen Homophobie Österreich  (Avusturya), Belgian Supporters vzw  (Belçika), INSIDE (National association of disabled supporters)  (Belçika), Danske Fodbold Fanklubber  (Danimarka), Football Supporters Federation (FSF)  (İngiltere ve Galler), Association Nationale des Supporters (Francia), ProFans  (Almanya), Queer Football Fanclubs Germany  (Almanya), Bündnis Aktiver Fußballfans (BAFF)  (Almanya), Fußballfans gegen Homophobie / Football Fans Against Homophobia  (Almanya), Unsere Kurve  (Almanya), BBAG – Bundesbehindertenfanarbeitsgemeinschaft  (Almanya), Queer Football Fanclubs Nederlands  (Hollanda), Norsk Supporterallianse (NSA)  (Norveç), FASFE  (İspanya), Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU)  (İsveç), Queer Football Fanclubs Switzerland  (İsviçre), Taraftar Hakları Dayanışma Derneği (TarafDer) (Türkiye), Taraftar Hakları Derneği (THD)  (Türkiye), Tribúny sú naše  (Slovakya)

 MİLLİ TAKIM TARAFTAR GRUPLARI:

 Official Fanclub 1895  (Belçika), De Danske Roligans  (Danimarka), Roliganklubben Bornholm  (Danimarka), AONISC  (Kuzey İrlanda), You Boys in Green (YBIG)  (İrlanda Cumhuriyeti)

 AVRUPADA KULÜP DÜZEYİNDE AKTİF TARAFTAR GRUPLARI:

 Faninitiative Innsbruck (Wacker Innsbruck, Avusturya), First Vienna Football Club 1894 Supporters  (First Vienna Football Club 1894, Avusturya), Antifa Döbling  (First Vienna Football Club 1894, Avusturya), Beerschot – Wilrijk Supportersfederatie  (FCO Beerschot Wilrijk, Belçika), Supportersverbond KSTVV  (ST Truiden, Belçika), OSV KRC Genk  (KRC Genk, Belçika), OOSC Patro Eisden  (Patro Eisden, Belçika), Esseveefans  (SV Zulte Waregem, Belçika), Supportersclub KFC SPARTA PETEGEM  (KFC Sparta Petegem, Belçika), Front282  (Sporting Lokeren, Belçika), Amicale des Clubs de Supporters du RCSC  (RCS Charleroi, Belçika), Supportersfederatie KAA Gent  (KAA Gent, Belçika), Supportersclub De Steenbakkers  (K. Rupel Boom F.C, Belçika), White Angels Zagreb  (NK Zagreb 041, Hırvatistan), The Green Pride  (Viborg FF, Danimarka), AGF Fanclub  (AGF Fodbold, Danimarka), Brøndby Support  (Brøndby IF, Danimarka), SIFosis  (Silkeborg IF, Danimarka), Auxilia  (Aalborg BK, Danimarka), Lyngby Fans  (Lyngby Boldklub, Danimarka), The Crazy Reds (Vejle Boldklub, Danimarka), Wild Tigers (FC Nordsjaelland, Danimarka), AaB Support (Aalborg BK, Danimarka), 1894 Group  (Manchester City, İngiltere), Arsenal Independent Supporters Association (Arsenal FC, İngiltere), Everton Supporter’s Trust  (Everton, İngiltere), Manchester United Supporters Trust (M.U.S.T.)  (Manchester United, İngiltere), My Old Man Said  (Aston Villa, İngiltere), ADAJIS  (Paris Saint-Germain, Fransa), Navajos (1.FC Cologne, Almanya), BVB Fan- und Förderabteilung (BoRusya Dortmund, Almanya), Horidos 1000  (SpVgg Greuther Fürth, Almanya), Supporters Karlsruhe 1986 e.V.  (Karlsruher SC, Almanya), Blaue Bengel  (Arminia Bielefeld, Almanya), Supporters Club Düsseldorf 2003 e.V.  (Fortuna Düsseldorf, Almanya), Rainbow Borussen  (BoRusya Dortmund, Almanya), Eiserner VIRUS  (Union Berlin, Almanya), Queerpass Bayern  (FC Bayern Munich, Almanya), Club Nr 12 (FC Bayern Munich, Almanya), MonacoQueers  (FC Bayern Munich, Almanya), Munich’s Red Pride  (FC Bayern Munich, Almanya), Löwenfans gegen Rechts  (1860 Munich, Almanya), Fanladen St Pauli  (FC St Pauli, Almanya), FPMG Supporters Club e.V.  (BoRusya Mönchengladbach, Almanya), Corrillo Ultras  (SC Freiburg, Almanya), Fanclubsprecherrat der Fanclubs des FC St.Pauli  (FC St Pauli, Almanya), Queerpass St. Pauli  (FC St Pauli, Almanya), Aktionsbündnis gegen Homophobie und Sexismus  (FC St Pauli, Almanya), Frenetic Youth  (1. FC Kaiserslautern, Almanya), WarmUp95 – Fanclub  (Fortuna Düsseldorf, Almanya), Dissidenti Ultra  (Fortuna Düsseldorf, Almanya), Ruhrzebras (MSV Duisburg, Almanya), RainbowZebras (MSV Duisburg, Almanya), MyRoma  (AS Roma, İtalya), Ajax Supportersvereniging  (Ajax Amsterdam, Hollanda), Roze Regahs – Fanclub  (ADO Den Haag, Hollanda), CSKA Fans Against Racism  (CSKA Moscow, Rusya), Ultras Trenčín  (FK AS Trenčín, Slovakya), Brigate Plavi  (NK Nafta 1903, Slovenya), APASCF  (Sevilla FC, İspanya), Asociación Valores del Madridismo  (Real Madrid, İspanya), Señales de Humo  (Atlético de Madrid, İspanya), APMAE  (Espanyol Barcelona, İspanya), APAVCF (Valencia CF, İspanya), Supporterklubben Änglarna  (IFK Gothenburg, İsveç), Allmänna Supporterklubben (ASK)  (AIK Stockholm, İsveç), Black Army  (AIK Stockholm, İsveç), Gefle Blue Boys  (Gefle IF, İsveç), Supporterklubben Sky Blues  (Gefle IF, İsveç), Östra Stå  (Örgryte IS, İsveç), Balders Hage  (Örgryte IS, İsveç), Järnkaminerna  (Djurgårdens IF, İsveç), Bollklubben Support  (Halmstads BK, İsveç), MFF Support  (Malmö FF, İsveç), Halbzeit / Gemeinsam gegen Rassismus  (BSC Young Boys, İsviçre), KaraKizil  (Gençlerbirliği, Türkiye), TekYumruk (Galatasaray Istanbul, Türkiye), Beşiktaş Beleştepe  (Besiktas Istanbul, Türkiye), 1907 ÜNİFEB – Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği  (Fenerbahce SK, Türkiye), Taşra  (Fenerbahce SK, Türkiye), Vamos Bien  (Fenerbahce SK, Türkiye)

1907 ÜNİFEB – Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği

Bizi Takip Edin

Aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medya hesaplarımıza ulaşabilir, bizi takip edebilirsiniz.